BRUZZ: Elektrische racewagen VUB-studenten klaar voor Andorra

Acht VUB-studenten trekken in juli naar Andorra met een zelfgebouwde elektrische racewagen. Ze nemen er deel aan het Formula Student, waarin honderden universitaire teams het tegen elkaar opnemen in doe-het-zelfbolides. “Dit gaat over passie voor de wetenschap en de elektrische mobiliteit van de toekomst.”

Negen maanden lang heeft een team van zeven VUB-studenten Industrieel Ingenieur zich – met een budget van 65.000 euro – opgesloten in het Brusselse Fablab Campus Kaai. Vandaag treden ze weer naar buiten met op het rolplatform de Patronale P1. Die rijdt op een elektromotor, weegt 172 kilo, snelt van 0 naar 100 in een duizelingwekkende 3,1 seconden en haalt een top van 145 km/u.

Het VUB Racing Team doet met de P1 een gooi naar de trofee van de Formula Student-competitie, die dit jaar wordt gehouden in Andorra. Daar komen honderden studententeams samen met hun elektrische of brandstofaangedreven auto. Winnaar is de ploeg die de beste combinatie levert van prestaties én zakenplan. Daarom telt het VUB-team ook een student Toegepaste Economische Wetenschappen en een student Marketing.

VUB-racer

© VUB
| Een lid van het VUB Racing Team sleutelt naarstig aan de P1 in het Fablab op de VUB-campus

Elektrificatie

Uiteraard is dit een kwestie van persoonlijke glorie, maar met het project willen de studenten hun passie voor technologie ook overbrengen op anderen. Steeds meer jongeren kiezen namelijk voor een wetenschappelijke opleiding, iets wat de VUB aanmoedigt. Met de deelname aan de competitie start de universiteit dit jaar dan ook een nieuwe traditie.

“Maar het is ook een topkans om te tonen wat je kan met elektriciteit,” zegt Arno Deroost van het VUB Racing Team. “Sinds elektrische racers zijn toegelaten op het Formula Student, verslaan die de verbrandingsmotoren in bijna alle categorieën. Wij vinden de elektrificatie van mobiliteit een mooi verhaal waaraan we mee willen schrijven. Binnen een stad als Brussel is dat ook de toekomst.”

Vanavond staat in de U-residence van de VUB de grote onthulling van de auto op het programma. Komend weekend kan je de VUB’ers ook spotten op de EvoDays in Genk, waar ze hun bolide zullen uittesten voordat ze ermee naar Andorra trekken.

Origineel artikel: https://www.bruzz.be/wetenschap/elektrische-racewagen-vub-studenten-klaar-voor-andorra-2018-06-27

Leave a Comment

Your email address will not be published.